
במאמר זה אציג 5 שאלות ותשובות בנושאי ירושות וצוואות, שכל מוריש ויורש צריכים לדעת.
- צוואה וירושה – מה ההבדל ביניהן?
בעריכת צוואה, המצווה למעשה קובע מי יקבל את עזבונו (הרכוש, הכספים והנדל"ן שלו) לאחר מותו. אם אדם לא עורך צוואה – לאחר מותו עזבונו מועבר בירושה ליורשיו על פי דין.
- מיהם יורשים על פי דין?
יורשים על פי דין מתחלקים לשלושה מעגלי קרבה. מעגל הקרבה הראשון כולל את בן/בת הזוג של המוריש, ילדיו ושאר צאצאיו (נכדיו, ניניו). אם המוריש לא מותיר אחריו קרובים מהמעגל הראשון – עזבונו עובר למעגל הקרבה השני שלו, הכולל את הוריו ואחיו. אם המוריש לא מותיר אחריו גם הורים ואחים – עזבונו עובר למעגל הקרבה השלישי שלו – הסבים והסבתות וצאצאיהם (דודיו ובני דודיו). אם למוריש אין אף קרוב מאף אחד מהמעגלים הללו, בסופו של דבר עזבונו עובר למדינה.
אציין, שילדים מאומצים זכאים בהחלט לרשת ע"פ דין את הוריהם המאמצים, כאילו היו ילדיהם הביולוגיים.
- מתי צוואה עשויה להיפסל?
צוואה עשויה להיפסל אם יוכח שהמצווה לא היה צלול בדעתו בעת כתיבת הצוואה והיא לא משקפת את רצונו האמיתי, שהמצווה כתב את הצוואה עקב לחץ ו/או איומים שונים שהופעלו כלפיו, שהצוואה היא לא הצוואה האחרונה והעדכנית ביותר של המצווה או שהיא לא מספיק ברורה כדי להבין מיהם היורשים, או שהצוואה כוללת תנאים שאינם סבירים (למשל, חובת גירושין כדי לקבל דירה)
- האם חלוקת העיזבון חייבת להיות כפי שנקבע בירושה או בצוואה?
לא. יורשים על פי דין וגם היורשים שאותם ציין המצווה בצוואתו, יכולים לבצע "הסדר ירושה בין יורשים" – שמשנה את חלוקת העיזבון ביניהם. עליהם לעשות זאת לפני שצו הירושה או צו קיום הצוואה ניתן. אם הם עושים זאת לאחר מכן – הם מחויבים בתשלום מס, שכן מדובר בהסכם כמו כל הסכם בין בעלי רכוש, והוא לא נחשב להסכם בין יורשים.
- המוריש לא הותיר אחריו צוואה. האם בכל זאת ייתכן שאדם שאינו יורשו על פי דין יקבל חלק מהירושה?
אם המוריש אמר, בטרם הלך לעולמו, שהוא מעוניין שאדם מסוים שאינו מוגדר כיורשו על פי דין יקבל חלק מירושתו – אותו אדם יהיה זכאי לקבל זאת. ואולם, לפעולה שכזו, המכונה "צוואה בעל פה", יש תוקף רק אם נמנע מהמוריש, עקב מצבו הרפואי, לערוך צוואה בדרך אחרת. תנאי נוסף לתוקפה של "צוואה בעל פה" הוא אמירתה ע"י המצווה בנוכחות שני עדים.
המאמר באדיבות אתר ירושות וצוואות – https://www.accordil.co.il/