
מדהיםלגלות את התאוצה בגדילת המשתמשים ברשת החברתית פייסבוק מהרגע בו היא עלתה לאוויר וכמו גם, כמה שינתה פייסבוק את פני הבמה החברתית הציבורית ברחבי הרשת בעולם כולו. נוסף על אותם שינויים רבים וחיוביים ניכר כי גם ישנם צדדים שליליים יותר בהם מתרחשת פגיעה באנשי ציבור ואנשים פרטיים. לאור עובדה זו, לשון הרע בפייסבוק מהווה תחום שהתפתח בצורה משמעותי יחד עם חלוף השנים האחרונות שכן, במידה ולא תפנימו ותרכשו ידע בכל הנוגע לשימוש נכון ברשתות החברתיות, ניכר כי אתם עשויים למצוא את עצמכם מתגוננים מפני הוצאת דיבה. נוסף על האמור, קיים מספר לא מבוטל של מקרים בהם אנשים נפגעים מלשון הרע כתוצאה מפוסטים פוגעניים ברחבי הפלטפורמה, אך לא מודעים לעובדה כי יש באפשרותם לתבוע את אותם מפרסמים ואף לקבל על כך פיצוי כספי.
ההשפעה ההולכת וגוברת של הרשתות החברתיות
במידה ובימים עברו בית המשפט העליון החליט כי אין ביכולתם של פוסטים המתפרסים ברחבי הפייסבוק להשפיע אל אדם כזה או אחר, ניכר כי בימים אלו השופטים בבית המשפט מבינים יותר את חומרת המצב בליווי כוחה של הרשת החברתית ובעקבות זאת, הגדיר מחדש בית המשפט את לשון הרע בפייסבוק כנשק חם אשר השימוש בו עלול להיות הרסני ביותר. קביעה זו מגיעה לאור גדילת המודעות בכל הנוגע לכוחה של הרשת וחשיפתה ומכך שפוסט הכולל מילים פוגעניות עשוי להגיע למספר בלתי מבוטל של צופים תוך מספר שניות בודדות.
מה נחשב כלשון הרע ברשת החברתית פייסבוק?
תחילה, יש לציין כי הוצאת לשון הרע מוגדרת בחוק כפרסום אשר עשוי לגרום ללעג והשפלה של אדם אחר על ידי אנשים אחרים, זאת בעקבות מעשים, אופי או התנהגות מסוימת המיוחסת לאותו אדם. כך למעשה כל פוסט או תגובה ברחבי הרשת החברתית אשר יפורסמו במטרה ישירה לפגוע ולבזות אדם אחר יכולה להיחשב כהוצאת דיבה ופגיעה באדם. מבחינה משפטית, במידה ואכן הצליחו להוכיח כי אדם שיתף פוסט פוגעני במכוון שווה במידה רבה לאדם שכתב את אותו הפוסט.
השלבים להגשת תביעת לשון הרע בפייסבוק
במידה ונפגעתם מהוצאת דיבה ברחבי הפייסבוק, עליכם לפעול במהירות אך באותה נשימה להקפיד כי אתם אכן נוקטים באמצעי זהירות. על מנת להקל עליכם בתהליך, ריכזנו עבורכם את השלבים שמומלץ לנקוט טרם הגשת תביעת הוצאת דיבה בפייסבוק:
- תעדו את הפרסום הפוגעני – תעדכו את הפרסומים המכילים את התוכן שפוגע במוניטין ובשם הטוב שלכם, בעזרת צילומי מסך.
- איסוף נתונים – איספו נתונים בכל הנוגע לתפוצת הפרסום וכלל השיתופים שלו ברחבי האינטרנט. למשל, מספר האנשים המשתתפים בקבוצת הפייסבוק בעת בה פורסם הפוסט הפוגעני, כמות התגובות לאותו פוסט, אופי התגבות ועוד מגוון נתונים רלוונטים. איסוף נתונים אלה הכרחי על מנת להוכיח מאפיינים המתקשרים ללשון הרע, מאפיינים המחזיקים במשקל משפטי הגובל בתביעת הוצאת דיבה בפייסבוק וביניהם היקף החשיפה, המעורבות של כלל משתתפי הרשת החברתית לפוסט וכיוצא בכך.
- בקשו הסרה של הפרסום הפוגעני – תוכלו לפנות אל מנהל הקבוצה שבה פורסם הפרסום הפוגעני על מנת להסירו וכמו כן, ההמלצה המרכזית תהיה גם לצלם את ההתכתבות מולו. וודאו כי אתם פונים אל מנהל הקבוצה הרלוונטית ללא דיחוי תוך בקשה מיידית של הסרת הפרסום הפוגעני המכיל לשון הרע כנגדכם, דבר שיחזק את טענת התובע בכל הנוגע למצוקה שנגרמה כתוצאה מפרסום הפוסט הפוגעני.